Moje przepisy

czwartek, 19 listopada 2015

Przywiało kokosanki



"Wieje. Wieje. No wieje i rozwiewa mnie."

Na szczęście nie tak całkiem. Pomyślałam, że czekolada skleja doskonale. Dlatego dzisiaj chcę zaproponować pyszne, prościutkie kokosanki z czekoladą. Jest to mutacja przepisu Grzegorza z mniammniam.pl. Na pewno nie jest to propozycja dla liczących kalorie, tych te domowe batoniki mają ho ho, a może i więcej. Nie ma się co tym przejmować. Zawsze można podjąć heroiczną próbę zakończenia konsumpcji po pierwszej porcji. (Będę szczerze podziwiać tych, którym się to uda) Te kokosanki są super smaczne i jeszcze bardziej szybkie. Wykonanie z pieczeniem to jakieś 30 kilka minut. Bierzemy:



350 g wiórki kokosowe
230 g czekolady 
180 g cukru
110 g masła
3 jajka

Na początek rozpuszczam masło i pozostawiam do przestudzenia. Wszystkie sypkie składniki, łącznie z pokrojoną na kawałeczki czekoladą, mieszam. Jajka roztrzepuję widelcem. Wszystko trzeba wymieszać, wystarczy zrobić to widelcem, którym przygotowane były jajka. Mieszam tylko do uzyskania masy bez suchych fragmentów wiórków czy cukru.

wymieszana masa z jajkami i płynnym masłem

Piekarnik rozgrzewam już wcześniej do 180 st. 
Najprościej upiec te kokosowe batoniki w foremkach silikonowych. Po prostu przełożyć masę do foremek na grubość ok. 1-1,5 cm i wyrównać powierzchnię. Nakładać najlepiej dwoma łyżkami, jedną nabieram, drugą zsuwam klejącą się masę do okienek foremek. Jeśli nie korzystacie z form silikonowych, możecie użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 22-23 min. Z ww. ilości składników robię 12 ciastek w foremkach do muffin (ok. 6 cm średnicy) oraz dwie foremki 20 cm x 10 cm, te po upieczeniu zostawiam na jakieś 10 min. w formie, następnie wyjmuję i ostrym nożem kroję na 3 cm batoniki. Wszystkie ciastka wyjmuje po kilku minutach z foremek i  studzę na kratce kuchennej. Takie domowe bounty są przepyszne takie  ledwie stygnące, przepyszne są i zimne. Ich  wadą jest to, że  błyskawicznie "wyparowują" w niewyjaśnionych okolicznościach. Dlatego nie wiem, jak długo utrzymują świeżość :).


Polecam i do kawy i do herbaty!






Smacznego!


#kokosanki #czekolada #szybkideser #ciastka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz