Obecny poziom cen odstrasza coraz bardziej od mięsa, ale niestety dobra alternatywa dla białka w diecie też nie należy do tanich. W przeszłości probowałam całkowicie zrezygnować z mięsa i najdłuższy okres bez niego to jakieś siedem, osiem miesięcy. Dawno temu to było, w czasach licealnych. Teraz, kiedy planujemy z mężem domowe obiady, serwujemy rodzince różne posiłki, ale najwięcej aplauzu od młodzieży ciągle zdobywają różne kotlety, gulasze czy pieczenie, choć młodszy syn na fali zainteresowań ćwiczeniami siłowym mówi, że może codziennie jeść piersi kurczaka z ryżem. Nudno troszkę, więc sama szukam urozmaicenia. Tym sposobem trafiłam w książce Kuchnia polska na przepis pieczeni z ananasem. Połączenie mięsa z słodkawymi sosami już polubiliśmy, zatem ten też wydał mi się wart wysiłku. I słusznie. Wszystko nam tu pięknie pasuje i wyszedł pyszny obiad.
Jak zawsze moje gotowanie to co najmniej 8 porcji obiadowych.
Potrzebne są:
* około 1 kg szynki wieprzowej w ładnym kawałku
* 15 goździków
* 0.5l wywaru warzywnego
* puszka ananasów
* 5 łyżek miodu
* łyżka cukru
* sól i pieprz
* trochę oleju
* łyżka mąki ziemniaczanej
Przy pomocy naturalnego sznurka umytą i osuszoną szynkę, lekko skropioną octem, solę nacierając i formuję w zgrabną sztukę.
Naszpikować mięso równomiernie goździkami. Nasmarować olejem i włożyć do brytfanny. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec od czasu do czasu polewając sosem będącym mieszaniną soku z puszki w warzywnym wywarem.
Kiedy zrumienione, nakłute głęboko mięso łatwo się poddaje, a wydobywający się z nakłucia płyn nie jest podbarwiony krwisto, zalewamy sos, mięso smarujemy wszędzie miodem, posypujemy cukrem i obkładamy krążkami ananasa.
Znowu wkładamy do piekarnika na 20 do 30 minut.
Sos można przecedzić przez sitko.
Następnie w jego części rozprowadzić mąkę i całość zagotować.
Sos można podać osobno w sosjerce albo ponownie umieścić w nim pieczeń, ale już podzielają na plastry. Ananasy ułożyć na mięsie.
Mięso jest soczyste i smakuje wybornie.
Nasz obiad uzupełnił ryż gotowany na sypko i zielona sałata w sosie śmietankowym .
Polecam i zapraszam!
#pieczennaslodko #szynkawananasie #niedzielnyobiad #niedzielnyobiad #szynkapieczona #pieczeninaczej #itbmtt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz