Moje przepisy

niedziela, 13 sierpnia 2023

Kruche z rabarbarem i kokosową kruszonką

 



Czy lubicie rabarbar? Gdybym sama otrzymała takie pytanie, musiałabym pomyśleć. 
I wspomniałabym w końcu dzieciństwo i laski świeżego, ledwo przeniesionego z ogrodu rabarbaru, które wykrzywiały nam nasze dziecięce buzie, ale maczane w cukrze zamieniały się  w smakołyk. Dobry jak życie, słodkie i kwaśne równocześnie. Zatem moja odpowiedź brzmiałaby: Tak, lubię  rabarbar. Co więcej lubię możliwości, jakie daje. Można zamknąć go w racuszkach drożdżowych, w wykwintnych  tortach, jak choćby ten, można użyć go do drożdżówek czy kompotu w letni dzień. Dziś mam przepis na kruchy placek z kokosową kruszonką, pod którą zmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych.

Oto składniki:
Na ciasto
* 340g mąki krupczatki 
* 2 jajka 
* 160g cukru pudru 
* 250g masła 
* 1 kopiasta  łyżeczka proszku do pieczenia 
* 1 cukier waniliowy 
* 2 łyżki gęstej śmietany 
* 0.7 do 1kg rabarbarowy
Na kruszonkę
* 60g mąki 
* 2/3 szklanki wiórków kokosowych
* 120g masła
* 80g cukru pudru 
Plus puder do posypania gotowego ciasta. 



Zaczynam od utarcia masła z pudrem i cukrem waniliowym na gładki, lekki krem. Używam robota kuchennego.


Następnie po jednym dodaję jajka.


Na wstępie można właściwie połączyć wszystkie składniki kruszonki, posiekać i palcami nadać odpowiednią kruszonkową strukturę. Odłożyć do lodówki. 


Gdy robot już ładnie wyrobi masę, przesiewam na nią mąkę z proszkiem. 


Jeśli jest zbyt trudne do dalszej pracy, trzeba wmieszać śmietanę.


Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30.
 

Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać. 


Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka.


Placek piekę około 45 minut. Góra dół, ale bez nawiewu.


I tak, całkiem szybko na stół wjeżdża swojski rabarbar z egzotyczną kokosową pelerynką.


I jeszcze troszkę cukru pudru do oprószenia przed krojeniem i pałaszowaniem. 


Mój mąż najbardziej lubi drożdżówki z rabarbarem, ale kiedy tylko spróbował tego wypieku, od razu stwierdził - pycha! Za rzadko robisz!


Póki jeszcze rabarbar jest w ogrodzie i w ofercie niektórych sklepów, spróbujcie umilić sobie niedzielę tym swojskim ciastem z tropikalną nutką.


Smacznego!





#kruchezrabarbarem #ciastozrabarbarem #rabarbar #rabarbarowezkruszonka #siepanstwoczestuja #ciastonaniedziele #itbmtt



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz