Moje przepisy

piątek, 4 grudnia 2015

Kruche ciasteczka chałwowe ze słonecznikiem


Jakoś tak się złożyło, że zrobił się nam w domu zapas chałwy i chociaż niestety bardzo lubię ten ogromnie kaloryczny smakołyk, znudziło się nam jedzenie go w tej zwykłej postaci. Dlatego pomyślałam, że można przecież zrobić ciasteczka chałwowe, które trochę urozmaicą pomniejszanie naszych słodkich zasobów. 
Pokombinowała chwilkę i ostatecznie zaryzykowałam taką autorską wersję kruchych ciasteczek chałwowych:

Potrzebujemy:

- 200 g słonecznika
- 140 g masła
- 10 g tłuszczu kokosowego klarowanego
- 200 g chałwy waniliowej
- 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 duża łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko

Na początek wysypać słonecznik na blaszkę i wstawić do piekarnika. Włączyć go teraz
na 200 st. i prażyć 10 minut mieszając ziarna dwa, trzy razy.
W tym czasie roztopić masło i tłuszcz. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. 
Uprażone ziarna słonecznika przesypać do miseczki odpowiednio dużej, by można było
w niej wymieszać wszystkie składniki. Do słonecznika dodać mąkę orkiszową, pokruszoną drobno chałwę, sodę i proszek i wszystko dokładnie połączyć. Jajko lekko rozkłócić widelcem, dodać do suchych składników razem z tłuszczem i miodem. 
Uzyskamy kleistą i oczywiście za sprawą słonecznika ziarnistą masę. Rękami formujemy
z niej spójne kule starając się by były zbliżonej wielkości. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odmierzając kule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut: 10 bez nawiewu, 15 z nawiewem. Po tym czasie złote i kruche wyjmujemy z piecyka i studzimy, najpierw na blaszce, po jakiś 10 minutach odłamując jedno od drugiego przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka nie są bardzo słodkie wbrew zawartości chałwy. W sumie można nawet dać łyżkę dodatkową miodu. 
Ciastka są całkiem zdrowe dzięki ziarnom, miodowi i przede wszystkim mące orkiszowej, ale pamiętać trzeba, słonecznik, chałwa i masła to masa kalorii, przy przygotowaniu 25 szt. jedno ciastko ma ok. 150 kalorii, ale wystarczy potańczyć radośnie 20 minut i ciastko spalone!


Spróbujcie!




#krucheciastka #chałwowe #mąkaorkiszowa #słonecznik #maślane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz