Moje przepisy

czwartek, 14 stycznia 2021

Biszkopt na tort i inne potrzeby




Coraz częściej dochodzę do wniosku, że chociaż  oczywiście wyjątkowe, świąteczne  sytuacje dają wiele radości, to jednak podstawowym budulcem poczucia szczęścia są proste radości. Zapach  świeżego pieczywa, wspólny, rodzinny obiad, ciepła herbata po pożytecznym dniu. 
W kuchni jest podobnie, warto potrafić zrobić jakieś niezwykłe dania czy desery, ale w zasadzie  taka powiedzmy zwyczajna zupa  albo najbardziej podstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie  ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia, ale i bez specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już w ogóle się nie przepracujecie. Ten jest średniej wielkości, z 5 jajek i upieczony w tortownicy 23 lub 25 centymetrowej nadaje się świetnie na tort, natomiast wykonany w większym naczyniu może być doskonałą bazą bardzo popularnego deseru, jakim jest biszkopt, na którym układamy dowolne owoce, a potem zalewamy je galaretką. 

Potrzebujecie:
- 5 jajek 
- 100g mąki pszennej
- 170g drobnego cukru
- 15g mąki ziemniaczanej


Wszystko powinno mieć temperaturę otoczenia  ,  jajka umyć w  ciepłej wodzie, osuszyć i rozdzielić białka od żółtek. Mąki obie przesiać. Jeżeli nie macie wagi użyjcie po prostu szklanki, 3/4 jej objętości cukru, 3/4 mąki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej. Przeczytaj cały przepis nim zaczniesz.


Na początek ubić trzeba białka z cukrem, praktycznie jak na bezę, czyli zacząć same białka i stopniowo dodawać porcjami cukier, i tak  kilka minut, po czym po kolei dodać żółtka. Ja używam jajek wielkości L.


W sumie będzie tego ubijania około 10 minut, po czym do ubitych jajek dodać przesianą, napowietrzoną i bez żadnych grudek mąkę, obie mąki właściwie. Tylko podzielić na kilka części, na przykład 4 i mieszać już delikatnie ręczną trzepaczką albo łopatką.


Wcześniej, kiedy pracował sam robot, przygotować tortownicę wykładając samo dno papierem lub smarując je i posypując drobną bułką tartą. Do takich celów można zrobić sobie domową słodką bułkę mieląc całkowicie wysuszone końcówki ciast typu babka, drożdżówka i podobne, byle były suchego typu, bez kremów, dżemów, owoców czy czekolady.


Kończąc ubijanie jajek warto też już rozgrzewać piekarnik. Do 160 maksymalnie 170 stopni. Gotową masę biszkoptową wyłożyć i wyrównać powierzchnię. Po włożeniu do gorącego piekarnika nie otwierać go przynajmniej 30 minut, aby nie spowodować opadnięcia ciasta. Ono za sprawą doskonale ubitych jajek pięknie podniesie się tworząc idealnie napowietrzoną strukturę delikatnej i idealnej słodkiej bazy do dalszych działań, lecz może być po prostu konsumowane bez dalszych zabiegów. 



Możecie też upiec je w keksówce, wysmarowanej i wysypanej w całości bułką, a potem po wystudzeniu pokroić na równe kromki, które następnie lekko podpieczecie w piekarniku, trochę jak cantuccini i otrzymacie w ten sposób domowe sucharki biszkoptowe.


Gotowość biszkoptu do wyjęcia z piekarnika najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem do szaszłyków, wbity w ciasto i wyjęty powinien być suchutki na całej długości. U mnie jest idealny po 40 minutach pieczenia. W mojej blaszce o średnicy 24 centymetrów wyrasta na 7cm. Pamiętajcie, że pieczony w większej średnicy będzie niższy, a tym samym trzeba skrócić czas pieczenia.


Ostatnia rzecz to wyjęcie go, ale wcześniej tuż po skończeniu pieczenia trzeba upuścić gorący z jakiś 30, 40 centymetrów równo i na równą, twardą powierzchnię, stół, blat, podłogę. Ma to zapobiec jego niepożądanemu opadnięciu w trakcie studzenia. Całkiem wystudzony wyjmuję z formy bardzo ostrym nożem delikatnie oddzielając brzeg tortownicy. Korzystam z deski, odwraca tortownicę do góry dnem i delikatnie odrywam papier. I  voilà, gotowe.


Biszkopt trzeba kroić bardzo ostrym nożem, wtedy przy odrobinie starań da się uzyskać nawet 4 krążki. Teraz wystarczy przełożyć dowolną masą i ozdobić. Spróbujecie?



#biszkopt #biszkoptjasny #biszkoptz5jajek #biszkoptnatort #biszkoptrzucany #podstawowybiszkopt #biszkoptpodowoce #itbmtt

2 komentarze:

  1. Super blog zapraszam do mnie na blog https://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń