Moje przepisy

wtorek, 14 maja 2024

Drożdżowe z rabarbarem

 


U nas wypieki pod znakiem rabarbaru. Jest jeszcze kilka krzaczków w ogrodzie babci Ani i szkoda tylko, że jedna noc mrozu z kwietnia sprawiła, że za chwilę będzie koniec sezonu. Rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych , której łodygi są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Sprawdza się w ciastach ucieranych, kruchych, w kremach, ale najczęściej kojarzony jest z ciastem drożdżowym. Przepisów na nie jest ogrom, jedne bez wyrabiania inne z długim wyrabianiem, oczywiście niecierpliwi raczej po nie nie sięgają, toteż mam tu dziś propozycję pośrednią. Niezbyt długie wyrabianie i rośnięcie pozwala zainteresować się tym przepisem nawet niewprawionym osobom. 

Przygotować należy:
* 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej 
* 3 żółtka
* niepełna szklanka mleka 
* 40g drożdży świeżych 
* 3 kopiaste łyżki cukru pudru 
* 1 cukier waniliowy 
* 130g masła 
* szczypta soli 

* 125g masła na kruszonkę 
* 0.5 szklanki cukru pudru n.k.
* 1 cukier waniliowy n.k.
* 1 szklankę mąki

Rabarbar od 0.5 do 1kg, zależy od wielkości blachy, jakiej użyjecie oraz upodobań, nie wszyscy lubią dużo owoców w cieście. Można też wziąć inne kwaskowe owoce, na przykład agrest czy jabłka.

Pierwsze, co trzeba zrobić, to roztopić masło na ciasto i odstawić do wystudzenia. Potem można zabrać się za zaczyn. 


Do lekko ciepłego mleka w sporej misce, nawet misce robota kuchennego,  wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżeczkę mąki i 1 cukru pudru. Odstawić w ciepłe miejsce na czas, gdy drożdże zaczną pracować. 
 

Wówczas dodajemy żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól.


Następnie przesiać mąkę na wszystko 
i wyrobić łyżką, bądź w w robocie  lub mikserem. Po 5 minutach dodać ostudzone masło. Wyrabiać aż będzie jednolite i całe masło się ładnie połączy 
z ciastem. 


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas podwojenia objętości ciasta, jakieś 30 do 40 minut.


W tym czasie połączyć składniki kruszonki 
i uformować  na koniec grube lub drobne jej grudki, jakie lubimy. Odłożyć.


Wyrośnięte ciasto rozciągnąć  na blachę 
z papierem. Jeśli lubimy wysokie, puchate drożdżowe użyć mniejszą blachę (np. wysoką 30x30cm) albo, jeśli chcemy mocno owocowy placek z cieńszą warstwą ciasta, na dużą blachę. Takiej użyłam ja.


Na ciasto rozłożyć  równomiernie rabarbar i na niego kruszonkę. Odstawić znowu na drugie rośnięcie . Tak około 30 minut. Pod koniec rozgrzać  piekarnik do 160 stopni i do gorącego włożyć wyrośnięte ciasto. Piec około 45 minut. 


Czas pieczenia może być różny, trzeba kontrolować własny piekarnik, ale drożdżowego nie można otworzyć w pierwszych 30 minutach. 


Kwaśny rabarbar, słodka, chrupka  kruszonka 
i delikatne bułeczkowe ciasto drożdżowe. Co za zacne połączenie. Sami sprawdźcie, zobaczcie,co mam na myśli. Pyszności!


#drozdzowezrabarbarem #drozdzowezowocamiikruszonka #drozdzowenaniedziele #swojskiedrozdzowe #itbmtt












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz