Moje przepisy

sobota, 24 kwietnia 2021

Pieczarki faszerowane - mała przekąska na każdą okazję



Halo!? Wiosna? Czy Pani nareszcie przyjdzie? Tak? Tak! Bardzo to miło z Pani strony.

Skoro w końcu nadchodzi, można już zacząć planować pikniki, grille, ogniska czy inne zabawy poza domem. Z tej okazji chcę się podzielić przepisem na małe co nieco. Konkretnie to faszerowane pieczarki doskonałe na wszelkie imprezy. Świetnie smakują gorące i zimne. To przykład finger food'ów, które można spałaszować bez szukania sztućców. Pierwsze podobne jadłam przygotowane przez prawdziwą kucharkę na imprezę z okazji 40 mojego męża. Jednak nie dostałam przepisu i takie wyszły według mojego pomysłu na to danie.
Do  przygotowania około 30 sztuk  potrzeba tylu właśnie pieczarek, raczej nie za wielkich.
Zatem konkretnie:
- 30 pieczarek 
- 400g dowolnego mięsa mielonego 
- 1 cebula drobniutko pokrojona 
- 3/4 jajka
- mąka i bułka tarta do panierowania 
- olej słonecznikowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku


Na początek płuczę i  obieram pieczarki wycinając ich trzonki, które drobniutko kroję.


W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę i trzonki pieczarek oraz 1 jajko i dodatkowo oczywiście sól i pieprz. Można i z innymi przyprawami poeksperymentować.


 

Następnie każdy kapelusz napełniam dobrze wymieszaną masą mięsną formując rodzaj kuleczki.


Gdy wszystkie są gotowe, szykuję zestaw do panierowania, czyli trzy naczynia: z mąką, roztrzepanym jajkiem (1 może nie wystarczyć) i bułką tartą.


Używam dwóch łyżek i obtaczamy każdą pieczarkę: mąka, jajko i na koniec bułka. Delikatnie dociskam panierkę, by uzyskać jedną kształtną kulkę.


Kolejny krok to rozgrzanie oleju rzepakowego w dużej patelni, żeby w miarę szybko posmażyć wszystkie grzybki. Oleju powinno być sporo, można też użyć frytkownicy. 


Smażone na lekki brąz, taki jak na zdjęciu, potrzebują po 5 minut na dwie strony. 


Pamiętam zaskoczenie, bardzo przyjemne, gdy pani Ania dała nam nic nie wyjaśniając jej wyrób do spróbowania. Oboje myśleliśmy, że to zwykłe  mielone,  bo tamte były zdecydowanie większe.


Jeżeli macie ochotę zaskoczyć gości, polecam te może odrobinkę wymagające przekąski. 
Oprócz  smaku mają przecież całkiem przyjemny wygląd. 
Zapraszam do wypróbowania i pochwalenia się waszymi pomysłami na faszerowane pieczarki w komentarzach. 

#pieczarki #pieczarkifaszerowane #mieloneinaczej #fingerfood #napiknik #standingparty #itbmtt  






 



 













 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz